Karácsonyi fatörzs
Tudom, tudom karácsony már elmúlt, de úgy gondoltam mindenképp megosztom a Nálunk már-már elhagyhatatlan sütemény receptjét. Gyermekkorom óta, lehet korábban is, csak én nem tudok róla, minden karácsonykor elkészíti anyukám a fatörzset, ami kívül, belül krémes, finom, édes. Nem csak karácsonyra! Karácsonyi fatörzs.
Készíthetjük kész piskótatekercsből (1 db) vagy 4 tojásból vizes piskótalappal.
Ehhez szükségünk lesz:
- 4 tojás
- 250 g porcukor
- 8 ek víz
- 150 g liszt
- 10 g sütőpor
A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, kanalanként hozzákeverjük a vizet, majd felváltva a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habbá vert fehérjét. Előmelegített sütőben sütjük. Melegen konyharuhával föltekerjük, s hűlni hagyjuk, így puha marad és később könnyebb lesz vele dolgozni.
Krémhez szükség lesz:
- 4 tojássárgája
- 100 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 250 g margarin
- 100 g étcsokoládé vagy 3 ev. kanál kakaópor
- 50 g durvára vágott dió
- 1 narancs
- 50 g mazsola
- pikáns lekvár /ribizli, szeder/
A piskótatekercset kiterítjük a konyharuhából, vékonyan megkenjük a lekvárral. A cukrot habosra keverjük a tojás sárgákkal, közben egy lábosban vizet forralunk és a gőz fölött állandóan kevergetve besűrítjük, majd hagyjuk hűlni. A margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvasztott csokoládéval vagy kakaóporral, a narancs reszelt héjával és levével, a dióval, majd apránként a tojáskrémbe keverjük. A krém 2/3 részét a piskótára kenjük, megszórjuk az előzetesen beáztatott mazsolával (fél órát áztatom vízben, így megpuhul és kicsit gömbölyödik), szorosan feltekerjük (a széle alulra kerüljön). A tekercset bevonjuk a maradék krémmel, villával fatörzsszerűen megcifrázzuk.