Házi eper lekvár

Ha már az eper van porondon, akkor most jöjjön egy jó kis lekvár. Rendszerint ez is akkor készül, amikor már degeszre ettük magunkat friss eperrel, eperkrémlevessel és nem tudjuk mit kezdjünk a maradékkal. Ilyenkor jön jól egy lekvár főzés. Lássuk is, hogy kell.

Az arányok miatt legyen 1 kg eper az alanyunk. Kezdésként, miután átmostuk az epret és eltávolítottuk a kis szárakat villával jó alaposan szétnyomkodom és 1 csomag “zselé fix-el” felfőzöm, addig amíg szépen elkezd rotyogni. Ezt követően még további 15 percig hagyom így főni. Hozzáadok 40 dkg cukrot majd főzöm 15 percet még. Átkanalazom befőttes üvegekbe és száraz dunsztba teszem kihűlésig. Az sem baj ha így marad 1-2 napot. Utána spájz, kamra, asztal, kés, kenyér…

Házi eper lekvár

Similar Posts