Lencsefőzelék
A népi hiedelem szerint az Új év első napján elfogyasztott lencse, legyen az főzelék, leves vagy bármilyen más formában, jólétet, gazdagságot hoz az egész évre. Hát lássuk!
Hozzávalók:
- 1/2 kg lencse
- só
- 2-3 babérlevél
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- ecet
A lencsét beáztatom 2-3 órára, hogy könnyebben megpuhuljon, majd a vizet leöntöm róla. Főzéshez annyi vízzel öntöm fel, hogy épp ellepje. Forraljuk fel és jót tesz a gyomornak, ha ezt a vizet leöntjük a lencséről és csak a második főzővizet fűszerezzük. Sót, babérlevelet, vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát teszek hozzá, mindent egészben. Összesen kb 1 órát főzöm, közepes lángon. Miután megpuhult, rántással besűrítem, de pirospaprikából csak egy picit teszek a rántásba. Rottyantok rajta még egyet, tejfölt adok hozzá, és kevés ecetet (ízlés szerint, kb. 1 kávéskanálnyi).
Jó étvégyat!