Lencsefőzelék

A népi hiedelem szerint az Új év első napján elfogyasztott lencse, legyen az főzelék, leves vagy bármilyen más formában, jólétet, gazdagságot hoz az egész évre. Hát lássuk!

Hozzávalók:

  • 1/2 kg lencse
  • 2-3 babérlevél
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • ecet

A lencsét beáztatom 2-3 órára, hogy könnyebben megpuhuljon, majd a vizet leöntöm róla. Főzéshez annyi vízzel öntöm fel, hogy épp ellepje. Forraljuk fel és jót tesz a gyomornak, ha ezt a vizet leöntjük a lencséről és csak a második főzővizet fűszerezzük. Sót, babérlevelet, vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát teszek hozzá, mindent egészben. Összesen kb 1 órát főzöm, közepes lángon. Miután megpuhult, rántással besűrítem, de pirospaprikából csak egy picit teszek a rántásba. Rottyantok rajta még egyet, tejfölt adok hozzá, és kevés ecetet (ízlés szerint, kb. 1 kávéskanálnyi).

Jó étvégyat!

Similar Posts