Sült kacsamell meggymártással
Az a jó a kacsamellben, hogy nagyon könnyű elkészíteni és nem is kell túlbonyolítani ezt a finom húst. Kevés fűszer, egy karakteres köret, mártással már elég ahhoz, hogy mennyei vacsorát készíts akár a hétköznapokban is.
Sült kacsamell meggymártással
Hozzávalók
2 db bőrös kacsamell filé
1 nagyobb édesburgonya
1 ek vaj
1 tk dijoni mustár
só, bors
- mártáshoz
1 dl vörösbor
1,5 dl alaplé
fél bögre magozott meggy vagy cseresznye befőtt
1 ek narancslé
1 tk méz
1 ek vaj
Elkészítés
- Forralj vizet egy edényben és ez alatt irdald be a kacsa bőrét, úgy, hogy lehetőleg a húsába ne vágj bele. Persze könnyű ezt mondani, egy éles kés könnyen tovább szaladhat, de ettől még finom lesz. Sózd, borsozd és tedd félre a kacsát.
- őzd meg a kockára vágott édesburgonyát a forralt vízben, amibe tegyél kevés sót is. Közben láss neki a mártásnak. Egy kis lábosban forrald össze a hozzávalókat, addig míg a lé fele el fő, majd add hozzá a vajat és turmixold össze. Tálalásig hagyd kicsit hűlni. Ha friss gyümölccsel dolgozol, először vajon párold meg. Öntsd le a vizet a megfőtt burgonyáról és törd össze a vaj és mustár hozzáadásával. Ezzel elkészült a köret és a mártás is, jöhet a kacsa sütése.
- Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Egy serpenyőben, olaj hozzáadása nélkül, először pirítsd le a kacsa bőrös oldalát. Amikor már ropogósra sült a bőre öntsd le a kisült kacsazsírt, majd a másik oldalát is pirítsd meg a húsnak néhány perc alatt. Miután kérget kapott helyezd át sütőpapírral bélelt tepsire és 10-12 percet süsd a sütőben. Tálalás előtt hagyd pihenni 10 percet.