Birsalma lekvár

Pár hete Nagyinál voltunk látogatóban és kaptam tőle egy kevés birsalmát. Na, gondoltam ez biztos jó lesz valamire, úgy se készítettem még semmit ebből a gyümölcsből, az oldalon sincs ilyen poszt még. Kezdésnek egy lekvár mellett döntöttem. Nem azért mert gyakran fogyasztok lekvárt, viszont sokáig eltartható és alkalmanként lesz mit elővenni, tudom variálni az ízeket majd. Mint utólag kiderült, jó döntés volt, jól sikerült. Kellemesen birsalmás, kicsit citrusos, fahéjas ízű, nem túl édes, állagra is tökéletes lett. Nem is tartott olyan sokáig, munka után simán belefért még az esti programba. Persze azért lehet még más jó dolgot is készíteni belőle…de ahhoz kell némi plusz eszköz is, minimum egy pálinkafőző.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg birsalma
  • 0,5 kg cukor
  • 4 rúd fahéj
  • fél citrom leve
Birsalma lekvár

A birsalmákat mosd meg alaposan, hámozd meg és távolítsd el a magházat. Reszeld le robotgép segítségével (nagyobb lyukú reszelőt válaszd), ezzel időt és energiát takarítasz meg. Ha nem áll rendelkezésedre robotgép, akkor kisebb darabokra aprítsd fel. Minél kisebb annál hamarabb elkészül. Tedd lábosba/fazékba és önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Forrald fel, majd mérsékeld a hőfokot közepesre és főzd 30 percig. Ezután öntsd le róla a felesleges folyadékot. /Ezt akár félre is teheted és készíthetsz belőle birsalma kocsonyát (Ennek a receptjét is megtalálod az inspirációs link alatti oldalon, én csak addig főztem, amíg elkezdett sűrűsödni és ilyen kicsit hígabb állagban tettem be a hűtőbe, persze miután kihűlt), vagy húsokhoz használhatod öntetnek is./ Botmixer segítségével turmixold le a megfőtt birsalmát, add hozzá a cukrot (ha kicsit édesebben szereted akkor 75 dkg cukrot használj), facsard bele fél citrom levét és dobd bele a fahéj rudakat. A fahéjrudak amiket én használtam kb 7-10 cm hosszúak voltak. Adj hozzá 50 ml vizet is. Főzd mérsékelt hőfökön 30-60 percig amíg a kellő sűrűséget el nem éred. Rendszeresen keverd meg, nehogy megégjen az alja. Ha úgy ítéled elkészült, kanalazd át forró, fertőtlenített befőttes üvegbe. Ebből a mennyiségből nekem kb 70 dkg lekvár lett. Szorosan csavard rá a fedőt és helyezd forrásban lévő víz alá 10 percig. Száraz dunsztban pihentesd legalább 1 napig, majd tárold hűvös helyen.

Birsalma lekvár

Similar Posts