Teljeskiőrlésű almás pite
Ez a verzió fogyasztható inzulin rezisztenciában szenvedőknek is, amiben a párom is érintett, ezért cseréltem le bizonyos alapanyagokat, ami az ő étrendjébe jobban passzol. Emellett nagyon finomra is sikerült, teljeskiőrlésű liszttel is abszolút vállalható ez a pite, sőt! Néhány hét alatt már háromszor is sütöttem teljeskiőrlésű almás pitét, annyira bejött.
Teljeskiőrlésű almás pite
Hozzávalók
225 g teljeskiőrlésű liszt
80 g szobahőmérsékletű vaj
80 g Xilit
1 tk vanília aroma
1 db tojás
40 g tejföl
csipet só
5 g sütőpor
- a töltelékhez
4 db alma
1 tk őrölt fahéj
fél citrom leve
1 tk búzadara
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd a kapott tésztát két félre osztva lefedve pihentesd a hűtőben fél órát. Az almát reszeld le, keverd el a fahéjjal és a fél citrom levével.
- A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
- A tészta egyik felét vedd ki a hűtőből, nyújtsd ki a tepsi méretéhez. Szúrkáld meg villával és süsd elő 7-8 percet. Közben nyújtsd ki a tészta másik felét. Vedd ki a sütőből az elősütött tésztát, szórd meg búzadarával, majd egyenletesen terítsd el rajta a tölteléket. Fektesd a töltelékre a tésztát, szúrkáld meg villával, hogy a gőz távozni tudjon belőle és kend meg felvert tojássárgájával. Mehet vissza a sütőbe, kb. 30 percre. Hagyd kihűlni, ezt követően lehet szeletelni.